Védd a kutyád izületeit, a piacon található legjobb termékekkel! Kattints ide és rendelj még ma!

Kérdésed van? Hívj minket! +36305675665

Blog

A kutyák folyadékszükséglete

Krisztin-Fehér Hajni
Krisztin-Fehér Hajni
2022.06.03 07:16
A kutyák folyadékszükséglete

 

A víz az egyik legalapvetőbb szükségletünk, ha nincs víz, nincs élet!

 

 

 

Tudtad?

 

Egy kutya két hétig élhet élelem nélkül, de víz nélkül legfeljebb három napig.

A kutyák normál folyadékszükséglete naponta 50-60 ml testtömeg-kilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 30 kg súlyú kutyának körülbelül 1,5 litert kell meginnia egy nap alatt.

A kutya folyadékszükséglete az időjárástól, hőmérséklettől, aktivitási szinttől és életszakasztól függ.

 

Még 1-2%-os folyadékveszteség esetén is romlik kutyád munkaképessége, és 4-5%-nál a kapacitás akár 30%-kal is csökken.

Az állóképesség és a teljesítmény szempontjából a megfelelő folyadékegyensúly a legfontosabb, mert akár még a kutya szaglását is ronthatja a folyadékvesztés.

 

Folyadékok és elektrolitok

 

Hányás és/vagy hasmenés esetén a kutyák az emberekhez hasonlóan folyadékot és elektrolitot veszítenek. Ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot adjunk a kutyának, lehetőleg extra elektrolit-kiegészítőkkel.

 

Vannak más egészségügyi tényezők is, amelyek befolyásolják kutyád folyadékszükségletének szabályozását, például láz, vesebetegség, daganatos megbetegedések  bizonyos formái és anyagcsere zavarok.

 

Azoknak a kutyáknak, amelyek sportolnak, kirándulnak, sokat mozognak, a vemhes és szoptató kutyák illetve a betegségekkel küzdő, felépülés alatt lévő kutyáknak fokozott folyadékigényük van.

A kemény munka során a folyadékszükséglet akár 4-szeresére is megnőhet.

A stressz fokozza a kutya folyadékvesztését a fokozott légzés és zihálás révén.

Sok kutya izgul stressztől, ami szintén hozzájárul a folyadék- és elektrolitveszteséghez.

 

De nézzük, hogy hogyan is hat a folyadékvesztés a kutyádra?

 

A kutya nem izzad úgy, mint például az ember. A kutyák a testhőmérsékletet elsősorban a megnövekedett légzésszámmal és a fokozott nyáltermeléssel szabályozzák.

 

A folyadékhiány befolyásolja a sejtek enzimek, elektrolitok, ásványi anyagok és sók szabályozására való képességét.

Olyan tápanyagok, amelyek fontos funkciókat töltenek be a szervezetben, például oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, valamint elősegítik az izom- és idegfunkciókat.

Már egy kis változás is növelheti az izomleépülés, a görcsrohamok kockázatát.

A kiszáradás a szervezet elsavasodásához is vezethet, ami szervek és szövetek károsodásához vezethet.

A kiszáradás tünetei

 

Ha azt gyanítod, hogy kutyád kiszáradt,így tudod leellenrőizni:

 

Fogd meg enyhén a kutya nyakbőrét, és emeld felfelé. Ha a bőr nem esik közvetlenül a helyére, az a kiszáradás egyik jele lehet.

 

Nézd meg a kutya ínyét, a száj nyálkahártyája legyen nedves és rózsaszín.

Ha a nyálkahártya száraz és ragacsos, az is a  kiszáradás jele lehet.

 

Megpróbálhatod a nyálkahártyát pár másodpercig nyomva tartani, utána amikor elengeded, a nyálkahártyának gyorsan (1-2 másodperc) vissza kell változnia rózsaszínűre, ha nem, akkor baj lehet.

 

Jó, ha ezeket a vizsgálatokat megcsinálod akkor is, amikor tudod, hogy semmi baja  a kutyádnak , így könnyebb lehet felismerni ha probléma van,  így baj esetén már tudod mit kell nézni és higgadtabb leszel, ha megtörténik a baj.

 

Ezt talán mondani sem kell.. de  ha  kutyád nem önmaga, azonnal  állatorvoshoz kell fordulni, komolyabb problémánál  gyakran olyan súlyos a folyadékhiány, hogy orvosi segítség nélkül nehezen orvosolható.

Ezért kérlek mihamarabb fordulj állatorvoshoz.

 

 

 

 

Hogy kerülheted el  a kiszáradást?

 

 

A vízhez való szabad hozzáférés gyakran sokat számít, de van, amikor a szabad hozzáférés nem lehetséges,  vagy egész egyszerűen a kutya nem akar inni.

 

Ha a kutya nem tud vagy nem akar annyi vizet inni, hogy fedezze szükségleteit, megfelelő megoldás lehet a folyadékpótlás.

 

Fizikai megerőltetéskor, például vadászatkor vagy edzéseken,versenyeken, kirándulásokon a gyomor nem ürül ki olyan gyakran.

 

Ahelyett, hogy hagynád, hogy a kutya nagy mennyiségű vizet igyon hirtelen, ilyen kemény fizikai megerőltetés után,inkább adj neki inni többször, kis mennyiségű vizet edzés után és alatt is.

 

Ily módon a kutyát segítjük abban, hogy megszokja a vizet és ne hirtelen sokk legyen a szervezetnek a nagy adag folyadék egyszerre.

 

A munka előtt vagy közvetlenül utána nagy mennyiségű víz növeli a gyomorpanaszok kockázatát, ami akut életveszélyes állapot is okozhat.

 

A folyadékpótlásnak tartalmaznia kell a legfontosabb elektrolitokat nátrium, kálium, kalcium, magnézium és cink formájában.

 

Sok rehidratációs ital dextrózt is tartalmaz, amely gyors energialöketet adhat a kutyának, és feltöltheti a sejtekben lévő energiaraktárakat. A dextrózt a kutyák szeretik és növeli bennük az ivási vágyat.

 

A káliumot általában a kutyák táplálékkal viszik be a szervezetükbe, de ha kiszáradnak, akkor kálium hiány is felléphet.

 

A kálium létfontosságú, és szabályozza a nyomást a sejtek belsejében és kívül. A kálium az energia-anyagcserében és a szívizom működésében is fontos szerepet játszik, ami azt jelenti, hogy ha nincs elég a szervezetében akkor az befolyásolhatja a kutya teljesítményét és állóképességét.

A magnézium több mint háromszáz különböző enzimreakcióban vesz részt a szervezetben, és szükséges a fehérjetermeléshez, a kalcium-anyagcseréhez, valamint a normál izom- és idegműködéshez. A magnéziumhiány izomgörcsöket okozhat, és súlyos esetekben a szívet is érintheti.

 

Ha kutyádnak komplex folyadékpótást szeretnél biztosítani hozzáadott tápanyagokkal, akkor nálunk több lehetőségből is választhatsz.

 

 

Választhatod a Trikem Rehydrate-et vagy a Pokusa Izotóniás italt kutyádnak, amelyek  csökkenthetik a kiszáradás kockázatát, és növelhetik kutyád gyorsabb felépülési képességét fizikai és szellemi megerőltetés vagy betegség után, de túrázás, nagyobb séták esetén is, főleg a legmelegebb nyári hónapokban.

 

Itt megrendelheted:

https://fitkutya.hu/Workind-Dog-Rehydrate-rehidratacio-kutyaknak

Vagy

https://fitkutya.hu/Izotonias-ital-Power-Dog-/-doboz

https://fitkutya.hu/Izotonias-ital-Power-Dog

 

A mi felelősségünk, hogy kutyáink eleget igyanak, de mi van, akkor ha egy kutya tényleg nagyon keveset iszik?

 

Van erre is egy jó tippem. Vizes és hűsítő játékok széles készletéből válogathattok, vannak olyan vizes játékaink , amelyek direkt úgy lettek kialakítva, hogy ha a kutya a szájába veszi, akkor vizet nyomjon a szájába, így is hidratálva a kutyát, tudtán kívül.

Néha többet ésszel, mint erővel. :)

 

 

                   A vizes játékokat itt tudjátok megnézni:

https://fitkutya.hu/spl/716944/Vizes-jatekokhusito-jatekok

 

 

Vagy gyere be hozzánk személyesen:

FIT Kutya , 6725 Szeged, Petőfi Sándor sgt. 79.